Wat eten wormen?

Welkom bij de wormen!

tips en ideeën over het voeren der wormen

In een wormerij helpen compostwormen bij de afbraak van organische materialen, net als hun familieleden in de natuur. Ze eten groente-, fruit- en etensresten en zetten dit met behulp van schimmels en bacteriën om in een waardevolle bodemverbeteraar: compost.

Wat eten wormen?

Alle organische materialen worden afgebroken, maar er zijn een paar dingen om op te letten:

Wormen hebben geen tanden en bacteriën en schimmels zijn heel klein, dus help ze een beetje en snij alles in kleine stukjes, net zo groot als wat je zelf eet en niet langer dan je vinger. Takjes en tuinafval kun je beter in een takkenril of composthoop in de tuin verwerken.

Voor de spijsvertering moeten wormen cellulosevezels eten en de schimmels zijn blij met koolstofrijke (bruine) materialen. dus voeg papier toe, gebruik oude kranten, papieren zakjes, (eier)dozen, gescheurd karton, papieren verpakkingen of snippers uit de shredder.

Naast de schillen, groente en fruit kan ander keukenafval zoals theezakjes en koffiedik ook naar de wormen. Let wel op dat koffiepads of theezakjes niet van nylon of plastic zijn gemaakt. Je kunt dit testen door erin te scheuren en te kijken of je papiervezels ziet.

Als je vegetarische huisdieren hebt zoals konijnen of cavia’s dan mogen hun uitwerpselen samen met het zaagsel of stro ook naar de wormen. Kattenbakvulling en hondenpoep verstoort het composteerproces, dus doe dat er niet in.

Kalk is goed voor een stabiel compostproces, dus eierschalen en zelfs (dunne) botten met vleesresten kunnen er prima bij. Het keukenpapier waarmee je vette pannen of het aanrecht schoonmaakt kan ook gewoon door de wormen verwerkt worden.

Waar moet je voorzichtig mee zijn?

Producten die mensen lekker vinden kunnen ratten van ver ruiken en dat kan voor problemen zorgen. Wees dus terughoudend met deegwaren zoals brood, gebak en pasta. Gekookt eten heeft ook een grote aantrekkingskracht op andere dieren, dus eet dat het beste zelf op.

Wormen hebben gevoelige darmen en moeten vaak even wennen aan olie of saus, maar ook aan sterke kruiden, scherpe pepers of citrusvruchten zoals sinaasappels en grapefruit. Begin met kleine beetjes en ga langzaam meer voeren, dan leren ze het te eten.