Wat is een wormerij?

Steeds meer mensen willen zelf aan de slag met lokale circulaire economie. Een groot deel van het huishoudelijk afval is organisch en kan dus gecomposteerd worden. Normaal laat de gemeente dat doen door een groot bedrijf buiten de stad, maar het is heel makkelijk om het zelf te doen.

Alle vruchtbare aarde is gemaakt door wormen.

Charles Darwin (1809–1882)

Een wormerij is een plek waar we lokaal organische materialen verwerken tot nieuwe aarde. In een wormerij werken mensen samen met wormen op een veilige, schone, leerzame en sociale manier.

We verwerken lokaal groente- fruit- en etensresten uit de buurt, maar ook organisch afval van bedrijven, zoals karton, brood, zaagsel of koffieprut.

Hoe werkt dat in de praktijk?

 1. Wormen voeren
  In een kleine wormerij werkt één persoon een halve dag per week. Op een vaste dag worden alle verzamelde organische materialen volgens een recept gemengd tot wormenvoer. De wormen krijgen te eten en beginnen om compost te maken dat na drie maanden in aarde is veranderd.

 2. Aarde oogsten
  De nieuwe aarde die klaar is wordt elke week geoogst. Het wordt gemengd en verpakt en ter plaatse verkocht tijdens openingstijden. Een wormerij verkoopt compost, potgrond en natuurlijk wormen.

 3. Lid worden
  Alle mensen en bedrijven uit de buurt kunnen lid worden van de wormerij voor een klein bedrag. Je krijgt dan een korte uitleg en kan gedurende de hele week organisch afval brengen in speciale kratjes. Van alle leden houden we bij hoeveel kilo organisch afval ze brengen.

 4. Vergoeding en korting
  Aan het eind van het jaar wordt in overleg met de gemeente een bedrag uitgekeerd per kilo lokaal verwerkt organisch afval. Daarnaast krijgen leden korting op de geproduceerde potgrond, compost en wormen en soms op lokaal gekweekt groente, fruit en bloemen.

 5. Nieuwe banen
  De medewerkers van de wormerij krijgen betaald voor het werk dat ze doen, dat begint bij ± € 250 per maand (0,1 FTE) en kan oplopen tot een full-time inkomen als de wormerij groter groeit en meer leden krijgt. Interesse? Check de vacatures.